Duitse gerechten
Gerechten
De klimatologische condities van het Sauerland zorgen voor een rijk culinair productenpalet.
De keuken van de regio staat bekend als zwaar.
Vooral de typisch Sauerlandse specialiteiten vallen nogal zwaar op de maag.
In de rustieke keuken staat vaak vlees op het menu.
Een bekende regionale specialiteit is “Potthucke”, een gebakken aardappelkoek.
Sommige koks doen er spekjes of stukjes worst in.
De regionale keuken is verrassend veelzijdig.
Door het gunstige klimaat worden er veel koeien en geiten gehouden.
Niet alleen het vlees is overheerlijk maar
van de melk worden heerlijke kazen gemaakt.
Uit de meren en rivieren komen heerlijke vissoorten zoals snoekbaars en forel.
De regio staat natuurlijk bekend om de heerlijk worsten en vleeswaren.
Samen met de vele biersoorten zijn dit ideale
ingrediënten voor een avond lang tafelen.
Culinaire seizoenen
In veel Sauerlandse restaurants wordt veel gekookt met producten van de seizoenen.
Vaak wordt alleen maar gewerkt met streekproducten.
Zo staat er in de maand februari veel wild en gevogelte op het menu.
In mei staat steevast reebok op de kaart en op moederdag begint natuurlijk het aspergeseizoen.
In augustus komen uit de Sauerlandse bossen de mooiste paddestoelen die verrukkelijk smaken.
Ze worden geserveerd als bijgerecht maar ook in de soep smaken ze voortreffelijk.
In de herfstmaand oktober worden er mooi geurende stoofpotten
gemaakt van onder meer wildzwijn, haas en ree.
Op 11 november is Sint Maarten en wordt in dit deel van Duitsland traditioneel gekookt.
Op het menu staat dan “Martinsgans mit Bratapfel”.
Kenmerkend voor de Duitse keuken is het gebruik van zware ingrediënten.
Menukaart
In de vele restaurants van het Sauerlands is het prima eten.
In de traditioneel Duitse restaurants is de menukaart altijd uitgebreid.
U heeft een keuze uit vele voorgerechten.
Een lekker voorgerechten is Hammelbraten
dat wordt geserveerd met zuurkool.
Zuurkool is een product dat u veelvuldig
tegenkomt in de Sauerlandse keukens.
De hoofdgerechten zijn in 9 van de 10 gevallen grote stukken gebraden vlees.
De Duitse porties zijn fors te noemen.
Een voor- en een hoofdgerecht is voor de meeste mensen al te veel.
Van de nagerechten moet u niet teveel verwachten.
Veel meer dan wat flensjes of een kleine sorbet is er niet.
Vaak staat er bij de ingang een groot bord waarop het “menu van de dag” wordt aangeprezen.
Voor relatief weinig geld heeft u dan een smakelijk voor- en hoofdgerecht inclusief een drankje.
Voor mensen met een kleine beurs is dit een prima keuze!
Runderen
Niet alle koeien die u op de grote groene weiden van het Sauerland bewonderen kan,
staan in dienst van de melkproductie.
Ook vleesrunderen genieten van het heerlijke verse gras.
Ongeveer 3.500 van deze koeien – het gaat hierbij vooral om Charolais-, Limousin-,
en Deutsch-Angus-runderen – behoren tot ‘Bergweide Sauerland’,
een samenwerking van ongeveer 60 boeren die op een ecologische manier hun beroep uitoefenen.
De deelnemers moeten aan strenge eisen voldoen.
Zo lopen de dieren in de zomer lekker buiten en in de winter lopen zij vrij rond in een ruime stal.
Dit is niet alleen goed voor de koeien, maar ook voor de vleesproductie.
Het vlees van deze koeien is heerlijk mals en mocht u het op een menukaart
van een restaurant tegenkomen,schroom dan niet om het te bestellen.
Dit is vlees zoals vlees smaken moet!